Anton Philips (1874-1951), Ze zullen weten wie ze voor zich hebben
Een biografie (tevens dissertatie) van Dr. Anton Philips, de man die de gloeilampenfabriek van zijn broer Gerard uitbouwde tot multinational in de elektronica, een ondernemer van on-Nederlands formaat met een on-Nederlandse stijl. Tweede druk mei 2005. Kandidaat voor de AKO Literatuurprijs 2005 (longlist), Managementboek van het jaar 2006.
Flaptekst:
In 1895 vertrok de 20-jarige Anton Philips naar het afgelegen provinciestadje Eindhoven om zijn broer Gerard te helpen met het verkopen van gloeilampen. In enkele decennia tijd groeide de gesjeesde HBS-er uit tot een ondernemer van on-Nederlands – ja van wereldformaat, dankzij zijn werklust, geldingsdrang en ondernemerstalent. Hij loodste het bedrijf door de Eerste Wereldoorlog, de radio-‘boom’ van de jaren twintig, de recessie van de jaren dertig én de Tweede Wereldoorlog, en bouwde het uit tot een elektronica-multinational met honderdduizend werknemers ten tijde van zijn overlijden.
Marcel Metze vond in de archieven van Philips Electronics en de familie Philips honderden nog ongepubliceerde brieven en documenten. Hij schreef een levendige en openhartige biografie van deze Nederlandse tycoon, metveel nieuwe feiten en details, over zijn geheime overnames, zijn tactische manoeuvres, zijn reizen naar Rusland, de redding van zijn kunstcollectie en van het familievermogen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn evacuatie naar Engeland en de VS, zijn conflicten met de Nederlandse regering, en de psychische stoornis van zijn gedreven opvolger en schoonzoon Frans Otten. Anton Philips kon behalve charmant en sociaal ook hard en meedogenloos zijn. Hij was geen denker maar een doener. En steeds vanuit die wil om te winnen: ‘ze zullen weten wie ze voor zich hebben.’
Marcel Metze is onderzoeksjournalist en schrijver van bestsellers als Kortsluiting-Hoe Philips zijn talenten verspilde, De Geur van Geld en De Stranding. Hij schreef deze biografie van Anton Philips op initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds. In deze reeks verschenen eerder biografieën van Menno ter Braak, Herman Gorter, Henriette Roland Holst, Koningin Wilhelmina, Hendrik Colijn en Willem Drees.