Let’s Make Things Better

In 1990-1997 voorkwam Jan Timmer dat Philips bankroet ging maar raakte het concern ook strategisch de weg kwijt. Opvolger Cor Boonstra bezag dit met afgrijzen en belandde in een diepe confrontatie met zijn voorganger. Opnieuw verschenen als e-boek in 2016.

‘…nauwkeurig beschreven hofdrama…’
De Volkskrant

‘…geen vereenvoudigde zwart-wit patronen…’
Trouw

‘…dit boek verschaft inzicht en overzicht…’
NRC Handelsblad

‘…een vreselijk spannend boek om te lezen…’
Paul de Leeuw (in: Laat de Leeuw, Ned.3)

Recensies (geselecteerde fragmenten)

NRC Handelsblad

Door Michiel van Nieuwstadt

Topmanagers houden niet van Philips

In zijn nieuwste boek over Philips beschrijft Marcel Metze hoe ook de laatste jaren het elektronicabedrijf zijn strategische draai maar niet weet te vinden. De nieuwste leiders beginnen weer met saneren, en raken daarna het spoor bijster – van wat Philips in feite produceert hebben ze niet veel verstand. Ook in de specifieke bedrijfscultuur van kruiperigheid en vriendjespolitiek lijkt nog weinig veranderd.

(..)In Let’s make things better beschrijft Marcel Metze hoe vrijwel de volledige Philips-top ruim twee jaar geleden werd overdonderd door (..) plannen van Carrubba. President-commissaris F. Maljers begreep alleen de grote lijn van het verhaal. Toen nog aankomend president C. Boonstra voelde zich zo’n onbenul dat hij onmiddellijk besloot een paar boeken over het onderwerp te gaan lezen.

(..) De uitvoering van nieuwe ideeën blijkt binnen Philips nog altijd moeizaam te verlopen. Metze verhaalt over een groep jonge academici die diverse producten )..’ te beoordeling voorlegden aan een jury waarin de top van Philips zitting had. Ondanks een gunstig oordeel van het topmanagement slaagde de vernieuwende club er niet in elders in het concern voldoende steun te verwerven om de ideeën om te zetten in producten voor de markt.

Hoogtepunt en terugkerend thema van Metze’s nieuwe boek is Boonstra’s confrontatie met Timmer die begin dit jaar tot een ontknoping kwam met het vertrek van de laatste. Het is het meeslependste en onthullendste deel van Lets’ make things better.

De Volkskrant

Boonstra zelf speelde hoofdrol in Timmer-drama

(..)Dat Boonstra zelf de hoofdrol heeft gespeeld in het vertrek van de oud-bestuursvoorzitter staat te lezen in het nieuwe boek van onderzoeksjournalist Marcel Metze, Let’s make things better. Voor het eerst staat nauwkeurig beschreven hoe het hofdrama bij een van ‘s-lands grootste bedrijven heeft plaatsgevonden.

Trouw

Door: Vincent Dekker

Cor Boonstra gaf Timmer laatste duw

(..) Het siert Metze dat hij zich niet heeft laten verleiden om zijn boek met vereenvoudigde zwart-wit patronen spraakmakender te maken. Hij zoekt, en vindt, zowel de positieve als de negatieve inbreng die de talrijke spelers binnen de Philips-top hebben gehad.

(..) Ook Timmer wordt door Metze met nuances neergezet: enerzijds als de man zonder wie Philips in 1992 mogelijk failliet was gegaan, anderzijds als verantwoordelijk voor het verknoeien van zo’n zes miljard gulden met zaken als CD-I, DCC, Superclub en nog enkele megamissers. Wie kwaad wil kan mooi koppen: Timmer kostte Philips een miljard per jaar. Metze houdt zich gelukkig verre van dat soort retoriek en blijft doorwrochte visies afleveren.